top of page
_DSC6409.jpg

RÓLUNK

A TENKES CSÁRDA KRÓNIKÁJA

Egy magyar csárda nem pusztán vendéglátóhely. Ez egy talapzat, amire építeni lehet, amin keresztül megismerhetjük a múltat, visszakalandozhatunk a régi időkbe. Itt fontos dolgok dőltek el egykoron. A magyar vendéglátás egyik legrégebbi intézménye, mely fogalommá vált, s számos legenda fűződik hozzá. A csárda szentély, a magyar lelkület temploma, és önálló kategóriát képez az éttermek között.

Siklós és Harkány felé az 58-as főúton a Tenkes hegyen álló Csárda épület kisebb-nagyobb megszakításokkal majd kétszáz éve várja a megéhező utazókat. Az épület a XIX. század óta létezik, archív cikkek és földhivatali adatok alapján a hegy tetején elhelyezkedő kőbánya miatt Kövesi csárda volt a neve, később a Tenkes nevet kapta a Tenkes hegyről, mivel a tetején áll. Az 1990-es években tönkrement és évekig zárva volt. 24 éve - az akkor már Tenkes Csárda - gyönyörű homlokzatából egy omladozó „kódisállás” állt csupán. Külleme mára elődeinktől örökölt hagyományaink tiszteletét közvetíti, de a lepusztult épületet ilyen formára Kovács Gábor álmodta meg 1998-ban és anyagi ráfordítást nem sajnálva, mindenét értékesítve beleálmodta mindazt, mi ma látható az egykori romhalmaz helyén.

Az építmény helyreállításánál elsődleges célja volt a megmaradtból maradandót alkotni, a baranyai kulturális örökséget nem feladni, a gyökerekhez hűnek maradni. Százéves gerendákat, építőanyagokat, kézzel készült szőtteseket, kelméket kutatott fel, nagyapáink mindennapi munkaeszközeit, használati tárgyait gyűjtötte és gyűjti megszállottan mai napig az Ormánságban, hazánkban honos állatokat nevel, hogy igazi minta portát alkosson meg Baranya és főként a térség dicsőségére.

A Csárdák mindig is inkább a szegény emberek, az utazók betérői, olyan útszéli, megpihenésre való helyek voltak, ahol nem a színvonalon és a minőségen volt a hangsúly. Kovács Gábornak az elejétől fogva az volt az elképzelése, hogy a magyar hagyományok tiszteletben és életben tartásával igényes vendéglátást nyújtson a vendégeknek. Megmutatta, milyen az igazi magyar konyha, nem hétköznapi kivitelben, hogy a magyar nemzet gasztronómiáját egy igazi magyar Csárda alapján ítéljék meg.

A Tenkes Csárda bejáratánál egy kódisállás fogad minket. Fehérre meszelt fal, kívül-belül. Látszó, robosztus fa gerendázat és födém. Egyenetlenek a falfelületek, kanálhát technológiával kialakítva, organikus formák, díszítésben gazdag részletek. Az építészeti anyagok vonatkozásában Kovács Gábor figyelemmel volt arra, hogy lehetőség szerint Magyarországon gyártott és természetes anyagokból tevődjenek össze. A különteremben a kisharsányi templom felújítása során kikerült, meglett korú gerendák lettek beépítve. Elengedhetetlen kelléke a Csárdának a fatüzelésű kemence, melyben az igazi finom, zamatos kemencés ételek készülnek és egy búbos kemence, melynek padkáján megpihenhet, melegedhet télen, aki betér. Minden a magyar népi kultúra szépségét hirdeti.

Munkatársai között van, kik a kezdetektől a Csárda dolgozója, 24 éve. Folyamatos képzés alatt állnak, hogy a legmagasabb színvonalon, elhivatottságukat érzékeltetve tudják munkájukat ellátni.

A Csárda sokak szerint egyet jelent a magyar (-os vagy annak gondolt) konyhával, amit viszont zsigerből a zsíros, koleszterinben és paprikában dús ételekkel azonosítanak. Pedig az egyenlőségjellel csínján kell bánni. Megfelelő színtere a helyi különlegességek, házi ételek és alapanyagok népszerűsítésének és továbbításának, mozgatórugója a helyi terméket előállító, környékbeli kistermelők talpra állításának.

2022. októberében közös kiállítást szerveztek a Siklósi Várban a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-vel, ahol bemutatásra került a 170 éves manufaktúra éttermekben is használható kollekciója, melyből a Tenkes Csárdában is fogyaszthatják az ételeket a Vendégek. 2023. augusztusában nyílt szintén a Csárda társszervezésében a Tenkes kapitánya forgatásának 60. évfordulója alkalmából kiállítás a Siklósi Várban.

Támogatja a helyi hagyományőrző tevékenységeket végző mesterembereket, kihalóban lévő szakmák művelőit, folyamatos munkát biztosítva számukra az étterme fejlesztése során. A helyi közösségeket, iskolákat. Harkány, Siklós és Csarnóta minden kulturális és turisztikai megmozdulását, a környékbeli kisnyugdíjasokat, idősek klubját, Néptáncegyütteseket.

2018-ban a helyi gasztronómiai piacra külső nyomásra került a Tenkes Catering, mert a Tenkes ízek kedvelőnek igénye támadt mindezt más helyszínen és formában is élvezni. Ám rövid idő alatt az üzleti rendezvények lebonyolítóiból a régió egyik legsokoldalúbb, a vendéglátás szinte minden ágában jelen lévő catering szolgáltató lett.

Elismerések:
- 2016-ban 16 év munkájának köszönhetően a Baranya Megyei Önkormányzat Értéktár Bizottsága a Tenkes Csárdát felvette a helyi értékek sorába
- 2020-ban pedig Nemzeti Értékké terjesztette fel
- A Magyar Turizmus Zrt. Rozmaring díjjal tüntette ki
- 2019-ben is, mint előtte 3 éve, Magyar Turizmus Minőségi díjat kapott
- Kovács Gábor tulajdonosnak 2018-ban Baranya Fejlődéséért Díjat adományozott a baranyai kulturális örökség ápolásában, megőrzésében, a helyi hagyományőrző tevékenységek támogatásában elért eredményei, húszéves kitartó munkájának elismeréséül a Baranya Megyei Önkormányzat
- 2019-ben Harkány városa Turizmusért Emlékérmet adományozott Kovács Gábornak
- A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége a “Baranya Megye 2019. Év Vállalkozója” díjjal jutalmazta
- A „Pannon Borrégió Top 5” 15 éve minden évben az első 5 étterem közé sorolta a Tenkes Csárdát
- A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége 2022-ben az Év vállalkozója Országos Díját adományozza Kovács Gábornak
- 2022-ben a Magyar Vendéglátók Ipartestülete "Év Vendéglőse" díjjal tüntette ki


Kulturális hagyatékunk őszinte és elkötelezett ápolásának helye a Tenkes Csárda. Egy összeszokott, komoly csapat hithű és következetes működtetésével, emberfeletti energiák megmozgatásával folyik a munka. 24 év alatt tette Kovács Gábor országosan ismertté és elismertté a 180 lelkes falu szélén omladozó kis csárdát.

 

Erről szól ez az elhivatottság. Magyar konyhát, 130 éves Csárdát életben tartani, hagyományainkat őrizni, amíg csak lehet, bármilyen is a világ, bárhogyan is változnak a mindennapok. Ezek vagyunk mi, magyarok, ez a múltunk, ez a gasztronómiánk. Vissza kell nyúlnunk a tradíciókért, átitatni magas minőséggel, így őrizhetjük meg ezt az örökséget.

Kitartással, hittel és az igazi, történelmi eredettel rendelkező széphez, jóhoz, ízeshez, értékekhez való ragaszkodással visszük megyénk hírét határainkon innen és túl.

DÍJAINK

bottom of page